Heuvelland (arrondissement Ieper, provincie West-Vlaanderen)

De acht dorpen die samen Heuvelland vormen - De Klyte, Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en  Wulvergem – liggen in het uiterste zuidelijke puntje van West-Vlaanderen.

Het typisch glooiend karakter van de streek maakt van Heuvelland een plaats van intense natuurlijke schoonheid. Prachtige vergezichten, beboste hellingen, natuurreservaten en weidse landbouwgronden wisselen elkaar af. Heuvelland biedt tal van mogelijkheden en verrassende extraatjes.

Of u nu een actieveling bent die één van onze ‘bergen’ zoals de Kemmelberg (156 m), de Rodeberg (138 m) en de Zwarteberg ( 152 m) wilt overwinnen, geïnteresseerd bent in het oorlogsverleden, gepassioneerd bent door folk, een liefhebber van authentieke smaken en gerechten, of gewoon tot rust wil komen in een groene omgeving : in Heuvelland komt u ruimschoots aan uw trekken.

De rollende heuvels die het landschap zijn unieke karakter geven en zich gretig laten beklimmen, blijken ook uitstekende wijnen te leveren. Het mooie resultaat daarvan is een landschap dat je eerder in zuidelijker kontreien verwacht. Proeven van al dat lekkers kan op een van die sierlijke wijndomeinen of in die authentieke bruine kroegen.

Heuvelland is de plek bij uitstek om een tafeltje te reserveren in een van de vele horecazaken. Van eenvoudige Vlaamse kost tot topgastronomie, je vindt het er allemaal.

Van het dorpsplein in Westouter leidt een weg van twee kilometer naar de Rodeberg, die prachtige panorama’s en aantrekkelijke wandelingen biedt. Via treden en paadjes bereikt men het Hellegat, een bebost ravijn van acht ha en tachtig meter diep met een rijke variatie van boomsoorten en mooie flora in het brongebied van de Hellegatbeek. Op de oostelijke top van de Rodeberg bevindt zich de ijzerzandstenen Lourdesgrot van 1875. Op de westelijke top, de Baneberg (140 m), staat sinds 1960 de  Lijstermolen. De houten staakmolen van 1805 komt uit Beernem. Sinds 1957 verbindt een 700 meter lange kabelbaan de Baneberg met de Vidaigneberg (138 m) . De Zwarteberg is met de Rodeberg verbonden door een druk winkelcentrum pal op de grens. De top van de Zwarteberg ligt op Frans grondgebied.