Veld- en wegritcomité Hooglede-Gits

Mountainbiken kent in ons land al jaren een exponentiële groei. Vandaag al kunnen mountainbikers zich uitleven op honderden kilometers permanente mountainbikeparcours. Bovendien kunnen liefhebbers zich vrijwel elke week inschrijven voor één van de vele eenmalige toertochten. Ook de Belgische wielersportfederaties hebben hun basisaanbod verbreed: naast competitief en recreatief wielrennen bieden zij nu ook mountainbiken aan. Ook het Veld-en Wegritcomité Hooglede-Gits wil de mountainbikesport ten volle promoten. Met de organisatie van de “5-daagse mountainbike van de Rodeberg” van 18 tot en met 22 juli 2018 in Westouter, met als apotheose op de slotdag het Belgisch kampioenschap Cross Country voor dames en heren elite wil het comité meer mensen laten kennismaken met het mountainbiken en het sporten in de natuur.

 

Het Veldritcomité Hooglede-Gits werd in 2001 boven de doopvont gehouden en mocht meteen gerust worden bestempeld als een buitenbeentje in de wereld van het veldrijden. Al meteen koesterde het comité van voorzitter Rik Debeaussaert grote ambities. Bij de oprichting van het comité was een van de doelstellingen ooit eens een kampioenschap of een wereldbekerproef  veldrijden te kunnen organiseren. Pas opgericht stelde het comité amper een jaar later haar kandidatuur bij de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond die op zoek was naar kandidaten voor het wereldkampioenschap cyclocross in 2007. Eind december 2002 schoof de KBWB uit tal van kandidaturen uit zowat het hele land het Hoogleedse voorstel voor de organisatie van het WK Cyclocross 2007 naar voor.

 

Van 1964 tot en met 1973 had de gemeente Hooglede immers een vaste veldrittraditie. De jaarlijkse cross der Zavelputten behoorde tot de absolute trekpleisters op de nationale veldritkalender. Het Veldritcomité Hooglede-Gits kreeg gestalte toen een aantal mensen, die het veldrijden genegen zijn, de herinneringen van weleer aan deze gereputeerde organisatie van wielerclub “De Yzerzonen” nog eens bovenhaalden. Bij sommigen onder hen laaide de nostalgie sterk op. Dat spoorde enkelen uiteindelijk aan een werkgroep op te starten met het doel om opnieuw een veldrit te organiseren in Hooglede.

Na een onderbreking van 28 jaar nam de vzw Veldritcomité Hooglede-Gits de draad weer op om de teloorgegane plaatselijke veldrittraditie  nieuw leven in te blazen. Eind september 2001 werd terug een cyclocrosswedstrijd georganiseerd in de dorpskom van de gemeente Hooglede.

 

Na twee veldritten voor eliterenners zonder contract durfden Rik en zijn team het in 2003 al aan om uit te pakken met een nationale cyclocross voor profs. Op 31 december 2005 hield het Veldritcomité Hooglede-Gits dé generale repetitie voor het WK-veldrijden. Alle toppers waren op oudejaarsdag present voor de achtste Wereldbekermanche. Het laatste weekend van januari 2007 was de gemeente Hooglede-Gits het epicentrum van de internationale veldritsport.

 

Na de organisatie van het WK kreeg het comité van voorzitter Rik Debeaussaert de smaak goed te pakken. De vzw Veldritcomité werd omgedoopt tot vzw Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits en boekte voor de toekomst ambitieuze projecten zowel in het veld als op de weg. In 2008 organiseerde het comité de Belgische wegkampioenschappen voor nieuwelingen, daarna in 2009 het wegkampioenschap voor junioren en dames elite en de Europese kampioenschappen tijdrijden en op de weg voor dames U23, heren U23, dames junioren en heren junioren. In 2010 streden de beloften en de eliterenners zonder contract voor de nationale driekleur en een jaar later in 2011 organiseerde het Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits het nationaal wegkampioenschap voor profs. In januari 2012 dook het comité nog eens het veld in met de inrichting van de Belgische kampioenschappen cyclocross voor eliterenners, beloften, eliterenners zonder contract en masters B.

 

Op 1 mei 2014 organiseerde het Veld-en Wegritcomité Hooglede-Gits de Belgische kampioenschappen op de weg tijdrijden in Hooglede voor aspiranten, dames jeugd, heren nieuwelingen, heren junioren, dames elite, heren elite zonder contract, beloften U23 en heren elite. Enkele weken later, op 27 juli 2014 vormde Hooglede andermaal het decor van de Belgische kampioenschappen op de weg voor dames en heren nieuwelingen. De wedstrijd voor de tweedejaarsnieuwelingen voor heren werd echter geannuleerd en afgelast wegens extreme weersomstandigheden  en verplaatst naar woensdag 10 september in Gits.

Op 26 juli 2015 betwistten de dames en heren nieuwelingen er in Hooglede de Belgische kampioenschappen en een jaar later, op 29 mei 2016 streden de dames en heren junioren voor de nationale titels in Hooglede.

Met de organisatie van de Belgische kampioenschappen cyclocross in Oostende op 7 en 8 januari 2017 speelde het Veld- en Wegritcomité Hooglede-Gits voor het eerst op verplaatsing. Intussen maakte de UCI bekend dat het WK veldrijden in het weekend van 30 en 31 januari 2021 doorgaat in Oostende.